Een goede fundering op staal laten plaatsen

Stroken fundering - Fundering op staal 3

U wilt een stevige fundering laten plaatsen door een professioneel bedrijf, maar u heeft misschien weinig verstand over welke ondergrond hierbij nodig is? HB Betonwerken vertelt u in dit blog alles wat u moet weten over fundering op staal en wat deze term precies inhoudt.

Betekenis fundering op staal

Fundering op staal betekent niet letterlijk ‘een fundering geplaatst op staal’. Vaak wordt gedacht dat de fundering letterlijk op staal geplaatst wordt, maar dit is niet waar. Het is een algemene term geworden en betekent ‘op beschikbare grond’. Deze term komt uit vroeger tijden. Er zijn diverse funderingen op staal beschikbaar. Er kan gekozen worden voor een plaatfundering (dit hoeft niet per se staal te zijn), een poerfundering of een strokenfundering. Elke fundering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Nadeel van fundering op staal

Wanneer fundering op staal gebruikt wordt, komt er een groot nadeel om de hoek kijken. De fundering is namelijk erg gevoelig voor verzakkingen en daarom moet het op een sterke ondergrond geplaatst worden. Een stevige ondergrond is bij een fundering op staal dus zeer belangrijk. Er zijn diverse ondergronden: klei-, leem-, veen-, grind en zandgrond die allemaal een andere draagkracht bezitten.

Verschillende typen ondergrond

Het verschil tussen de verschillende type ondergronden is groot. Er is bijvoorbeeld al een groot verschil tussen zand en klei. Waarin klei veel meer water vasthoudt dan zand. Een materiaal dat veel water vasthoudt kan slinken of opzwellen. Dit zorgt voor een onstabiele ondergrond en zorgt uiteindelijk voor verzakking van de fundering. Zand daarentegen houdt amper water vast en is daardoor veel beter geschikt als ondergrond voor een fundering op staal.

Er zijn altijd oplossingen

Samengevat heeft een fundering op staal dus een goede en stevige ondergrond nodig dat geen of amper water vasthoudt. Bij een klei ondergrond loopt u de kans dat uw fundering door wisselende waterpeilen verzakt. Wordt uw fundering wel op klei geplaatst? Dan zijn er alsnog diverse technieken om uw fundering te laten lukken. Dit kan eventueel wel meer tijd en geld kosten.

Vragen over funderingen?

Voor meer vragen over fundering op staal kunt u vrijblijvend contact opnemen met HB Betonwerken. Ook kunt u bij ons terecht voor funderingen, betonvloeren en het afwerken (vlinderen) van betonvloeren. U kunt ons bereiken via het contactformulier op onze website. Of bel ons via 06-42379427. Wij zijn ook bereikbaar via de mail: info@hb-betonwerken.nl.

Bellen WhatsApp Offerte Mailen