Welke soorten betonvloeren zijn er?
‘Een betonvloer is een betonvloer, niet meer en niets minder’, kunt u misschien denken. Maar niets is minder waar. Niet elke betonvloer is hetzelfde. Sterker nog: de structuur en de afwerking kunnen behoorlijk van elkaar verschillen bij een betonvloer. En elke soort betonvloer heeft zo zijn eigen aanpak bij het plaatsen ervan. Hieronder geven we u een handig overzicht van de soorten betonvloeren waaruit u kunt kiezen. Zo is er een vloer mogelijk van polybeton, printbeton, uitgewassen beton, gevlinderd beton of geborsteld beton.
Polybeton
Een polybetonvloer is een naadloze vloer die in verschillende diktes gelegd kan worden. Het gieten of storten van het beton is een snel proces, omdat hierbij geen ondervloer of voegwerken nodig zijn. En wist u dat een polybetonvloer voordeliger in de aanschaf is in vergelijking tot bijvoorbeeld een tegelvloer? Bij een polybetonvloer bespaart u op de kosten van tegellijm, ondervloer of voegsel. Polybeton wordt overigens ook gepolierd of glanzend beton genoemd.
Gepolierd beton
Gepolierd beton is ideaal als vloer vanwege de hygiënische kwaliteiten. En om dat dit een vloer is met naadloze afwerking kunnen er geen voegen aangetast worden door bijtende producten. Een gepolierde betonvloer is eenvoudiger te reinigen en droogt zeer snel. Ook in garages en industriële omgevingen is de gepolierde of polybetonvloer de perfecte vloer. De vloer is zeer goed bestand tegen vrachtwagens en heftrucks die er zonder problemen overheen kunnen rijden; de vloer beschadigt niet! Ook als er zware stukken opvallen, zal de schade zeer gering zijn. Polybeton is leverbaar in vele kleuren.
Printbeton
Printbeton (ook wel gestempeld beton genoemd) is een betonvloer die u met een speciale afwerkingslaag de uitstraling van hout, klinkers, kasseien of natuursteen kunt laten geven. Printbeton is leverbaar in vrijwel elke gewenste kleur. Steeds meer particulieren kiezen graag voor een trendy printbetonvloer.
Uitgewassen beton
Uitgewassen beton is een variant op de traditionele betonvloer. Voor het verkrijgen van uitgewassen beton, wordt er na het beton storten een bindingsvertrager aan toegevoegd. Daardoor hardt de toplaag van het beton niet uit. Die zachte toplaag wordt daarna met een hogedrukreiniger verwijderd en zo krijgt het beton zijn ‘uitgewassen look. De steentjes in het beton worden dan zichtbaar. Ook krijgt het beton een licht reliëf en dat geeft de vloer een mooi authentiek karakter. Het is wel een ruwe vloer die meestal wordt toegepast voor een oprit en/of terras.
Gevlinderde betonvloer
De gevlinderde betonvloer is een veelgekozen vloer door particulieren. De industriële stijl van deze vloer is een ware trend. Ook het feit dat deze vloer goed te combineren is met vloerverwarming maakt hem zeer populair. Hoe wordt een betonvloer gevlinderd? Nadat het beton is gestort, mag dit een tijdje uitharden, maar niet helemaal. Met een vlindermachine wordt het opgestijfde beton bewerkt en krijgt het een wolkachtige look. De vloer is dan beter verdicht. Tot slot moet de vloer zijn glans nog krijgen. En daarvoor wordt het beton gepolijst.
Geborsteld beton
De geborstelde betonvloer heeft een geribbelde afwerking. Die wordt verkregen door met een borstel over het verse beton te strijken. Hierdoor ontstaan er fijne groeven die een antislip textuur vormen. Om dat intact te houden, wordt deze betonvloer niet gepolierd. Dat maakt het beton tot een veilige vloer voor parkeergarages, opritten en industriële bedrijven.
Contact met HB Betonwerken
Zo ziet u maar: er zijn vele soorten betonvloeren met elk hun meest ideale toepassing. Wilt u meer weten over een betonvloer voor uw bedrijf of woning? HB Betonwerken is hét bedrijf voor betonvloer storten! Neem contact met ons op
via 06-42379427 en info@hb-betonwerken.nl. Of vul het contactformulier in.