Welke soorten betonfunderingen zijn er?

Geïsoleerde funderingen 6 woningen in Oirschot

Verschillende soorten betonfunderingen en hun toepassingen

Voor het bouwen van stevige en duurzame panden en andere soorten bouwwerken is een goede fundering cruciaal. Betonfunderingen vormen de basis waarop gebouwen rusten en dragen het gewicht van de constructie. Op deze pagina geeft HB Betonwerken u een overzicht van de verschillende soorten betonfunderingen die er zijn en wat de toepassingen en voordelen ervan zijn.

Strokenfunderingen

Strokenfundering is een betonfundering die veel wordt gebruikt voor woningen en andere lichte(re) constructies. De fundering bestaat uit langwerpige stroken beton die onder de dragende muren van een gebouw worden geplaatst. Strokenfunderingen verspreiden de belasting gelijkmatig over de bodem. Dat maakt ze geschikt voor toepassing op plaatsen waar de bodem draagkrachtig genoeg is om het gewicht te dragen.

Poerenfunderingen

Poerenfunderingen worden gebruikt om individuele (lokale) zware belastingen, zoals kolommen, palen of masten, te ondersteunen. Poeren bestaan uit afzonderlijke betonnen pilaren die diep in de grond worden geplaatst. Poerenfunderingen vormen een sterke en stabiele basis voor verticale belastingen en worden vaak gebruikt in bruggen, hoogbouw en industriële constructies.

Plaatfunderingen

Plaatfunderingen, of vloerplaatfunderingen, worden toegepast bij grotere gebouwen en constructies. Het is feitelijk een grote betonnen plaat die onder het volledige oppervlak van de bouwconstructie geplaatst wordt. Plaatfunderingen verdelen het gewicht gelijkmatig over de ondergrond en zijn geschikt voor locaties waarbij de bodem mogelijk niet sterk genoeg is voor het gebruik van strokenfunderingen. Plaatfunderingen worden vaak gebruikt bij fabrieken, magazijnen en parkeergarages.

Paalfunderingen

Paalfunderingen worden gebruikt als de draagkracht van de bodem onvoldoende is. Het zijn verticale betonnen palen die diep in de grond worden geheid. Ze kunnen worden gebruikt om zowel lichte als zware constructies te funderen om een solide basis te vormen op diepere lagen in de bodem. Paalfunderingen worden meestal toegepast bij bruggen, hoge gebouwen en constructies op moerassige of zachte ondergrond.

Welke betonfundering waarvoor nodig?

Elk type betonfundering heeft zijn eigen specifieke toepassingen en voordelen. Het is belangrijk om een professionele analyse van de bodem en constructie-eisen te laten uitvoeren om de meest geschikte betonfundering voor een project te bepalen. Vertrouw daarvoor op de ervaren professionals van HB Betonwerken, om de juiste betonfundering te bepalen en te maken om te voldoen een de eisen die gesteld worden een project.

Meer weten over betonfunderingen?

Heeft u advies nodig over de beste betonfundering voor uw bouwproject? Neem dan contact met ons op via 06-42379427 en per mail via info@hb-betonwerken.nl. Of gebruik het contactformulier.

Bellen WhatsApp Offerte Mailen