Welke fundering heeft uw huis?
Antwoord op vragen over funderingen
Wij krijgen als betonspecialist bij HB Betonwerken vaak vragen over welke fundering iemands huis heeft. Dat antwoord kunnen we natuurlijk niet zomaar ongezien geven. Daar hebben we eerst wat meer informatie over nodig. In dit blog leest u hoe wij kunnen zien welke fundering er onder een huis kan liggen.
Fundering controleren
Het is heel goed mogelijk om te controleren welke fundering er onder uw huis ligt. Omdat de fundering niet zichtbaar is, kunt u daarvoor de bouwtekeningen controleren. In een bouwtekening staat een schematische weergave van een bouwwerk en deze wordt gemaakt door een architect of een bouwkundig tekenaar. De gemeente waarin u woont is verplicht om alle bouwtekeningen van woningen op te slaan in het gemeentearchief. Dat geldt ook voor tekeningen van vergunningplichtige verbouwingen. Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in uw gemeente kunt u dus terecht om de oorspronkelijke bouwtekeningen van uw huis op te vragen en kunt u achterhalen op welke fundering uw huis gebouwd is.
Welke funderingen zijn er?
Er zijn twee soorten funderingen die onder een bouwwerk geplaatst kunnen worden. Dat zijn:
- fundering op staal
- fundering op palen
Bij een fundering op palen worden betonpalen in de bodem geslagen, zodat een bouwwerk op de draagkrachtige bodem kan steunen. Een fundering op staal is een fundering die vaak bestaat uit een plaat die direct onder het grondoppervlak geplaatst wordt. Let wel: een fundering op staal is niet van het materiaal ‘staal’ gemaakt, maar die kan ook van hout, kunststof of beton zijn. ‘Op staal’ betekent in dit geval ‘op de grond’.
Vooral in West-Nederland gebruikt men paalfunderingen vanwege de bodemgesteldheid. In het oosten van Nederland wordt vaak voor een fundering op staal gekozen. De fundering op staal wordt vaak gekozen vanwege de voordelige prijs. En zeker bij bijvoorbeeld een klein gebouw als een schuur kan een fundering op staal een prima optie zijn.
Waarom wilt u weten welke fundering uw huis heeft?
Begin 2021 heeft ieder huis een funderingslabel gekregen. Dat is om te kunnen beoordelen of er risico op verzakkingen is van woningen. Sinds juli 2021 nemen taxateurs de risico’s van een huisverzakking op in hun taxatierapporten. Heeft uw huis een risico op verzakking? Dan kan dat van invloed zijn op de woningwaarde. Voor de woningeigenaar is dat natuurlijk slecht nieuws, maar een potentiële koper vindt het erg fijn om informatie te hebben over de staat van de fundering. Zelf nakijken welke fundering uw huis heeft, is dus raadzaam om in de toekomst niet voor verrassingen te komen staan. U kunt dus tijdig de fundering laten repareren of versterken.
Meer weten over funderingen?
Wilt u meer weten over funderingen? Neem dan gerust contact met ons op via 06-42379427 of mail ons op info@hb-betonwerken.nl.