Wat is het bekisten van beton?

Tempex bekisting Hengelo uitgelicht

Het bekisten van beton

Misschien heeft u tijdens een bouwproject al weleens gehoord van het bekisten van beton. Maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in? In dit blog legt HB Betonwerken u uit wat het bekisten van beton is en hoe dit wordt toegepast bij het gieten van betonvloeren.

Ondersteunende functies

Het bekisten van een betonnen vloer heeft verschillende ondersteunende functies. Op de eerste plaats vormt een bekisting een mal die het nog vloeibare beton op zijn plaats houdt wanneer dit gestort wordt. Zo kan het niet uitlopen of in de ondergrond verdwijnen voordat het goed is uitgehard. Daarnaast verschaft het bekisten van een betonnen vloer extra stabiliteit, zodat deze stevig blijft liggen en recht blijft.

Tijdelijk of permanent bekisten

De bekisting voor een betonnen vloer kan zowel tijdelijk als permanent zijn plek behouden. In de bouwsector worden veel bekistingen na het uitharden van het beton verwijderd en hergebruikt. Maar in veel gevallen kan de bekisting permanent op zijn plek blijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld vanwege de isolerende eigenschappen van het materiaal voor het beton. Ook heeft permanente bekisting het voordeel dat het achteraf niet hoeft te worden uitgegraven. Bekisting die achteraf niet meer wordt verwijderd, wordt ook wel verloren bekisting genoemd. Deze methode van permanente bekisting wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van vloerranden.

Materialen voor bekisting

De materialen die doorgaans het meest gebruikt worden voor betonbekisting zijn hout, staal en kunststof. Ook bestaat er hiervoor een speciaal betontriplex, dat gecoat is met een waterafstotende epoxylaag. Zo blijven de betonnen funderingen beschermd tegen vocht en andere natuurelementen. Een materiaal dat vaak wordt gebruikt bij de bekisting van vloerranden is tempex of ook wel EPS, een zeer licht kunstmateriaal met gunstige thermische eigenschappen. Om te kijken welke materialen het meest geschikt zijn voor het bekisten van uw betonvloer, kunt u het beste contact opnemen met één van de specialisten bij HB Betonwerken.

Het gieten van het beton

Na het bekisten van de vloerranden of funderingen, is het tijd voor het gieten van het beton. Om de vloer nog extra stevigheid mee te geven, kan eerst nog betonwapening worden toegevoegd, dat zorgt voor een goede verdeling van druk- en trekkrachten. Het vloeibare beton wordt in de mal gegoten, waar het op zijn plek blijft en in de juiste vorm uithardt. Afhankelijk van het materiaal of de omstandigheden, kan dit proces slechts enkele uren tot meerdere weken duren. Na het gieten en uitharden van het beton, is uw betonvloer klaar voor verdere afwerking.

Raadpleeg een specialist

Zoekt u een specialist die het storten van uw betonvloer vlekkeloos laat verlopen? Neem dan contact op met HB-Betonwerken. Wij zijn uw expert in betonwerkzaamheden, en realiseren voor u een betonvloer, bekisting en funderingen van topkwaliteit. Meer weten over onze werkzaamheden en specialisaties, of een offerte aanvragen? Bel dan naar 06-42379427, stuur een mail naar info@hb-betonwerken.nl of vul het contactformulier in op onze website.

Bellen WhatsApp Offerte Mailen