Wat is een sondering?

Foto grond algemeen

Fundering plaatsen met behulp van sondering

In de bouw worden diverse technieken gebruikt om een goede fundering neer te zetten. Een van deze technieken is het meten van het draagvermogen van de bodem of grond. Dit wordt gedaan door middel van een sondeerconus. In dit blog legt HB Betonwerken u uit wat sondering inhoudt en hoe dit helpt bij het plaatsen van een fundering.

Een sterke fundering

Het is belangrijk om een goede ondergrond te hebben en te weten tot wat de grond in staat is bij het maken van een fundering. De fundering is de basis van uw bouwwerk en moet geplaatst worden door ervaren specialisten. Ga dus nooit zelf aan de slag, maar huur HB Betonwerken in. Doordat wij de grond van tevoren goed meten en daarop inspelen, bent u verzekerd van een ijzersterke fundering.

Wat is een sondering

Door middel van sonderen wordt bepaald wat het draagvermogen van de bodem of grond is. Dit wordt uitgevoerd door een staaf met een kegelvormige punt met een tophoek van 60 in de bodem te drukken. Hierbij wordt de mechanische weerstand van de grond gemeten. Maar waarom is het zo belangrijk om bij het bouwen van een fundering deze techniek uit te voeren? Wij leggen u dit graag uit.

Het belang van sondering

Wanneer men het draagvermogen van de grond niet onderzoekt, kunnen er vervelende problemen ontstaan. Als de grond bijvoorbeeld nauwelijks verdicht is, kan de grond bijna geen draagkracht hebben. In dit geval moet de grond verbeterd en bouwrijp gemaakt worden. Bij een ondergrond met minimale draagkracht is het ook mogelijk om de fundering aan te passen.

Sondeerstaat

Na de sondering worden de resultaten verwerkt in een funderingsadvies. Zo wordt duidelijk wat er allemaal nodig is om een ijzersterke fundering te bouwen. Dit funderingsadvies wordt ook wel een sondeerstaat genoemd. Hierin staan de conusweerstand, de kleef, de waterspanning en het wrijvingsgetal.

Laat een stevige constructie plaatsen

Laat uw fundering plaatsen door HB Betonwerken, wij zorgen ervoor dat de constructie stevig staat. HB Betonwerken levert niet alleen een eindresultaat van topkwaliteit, maar wij zorgen ook voor een uitstekende service. Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met betonwerken en verzorgen een snelle en efficiënte uitvoering van de werkzaamheden zonder kwaliteit te verliezen.

Contact opnemen met HB Betonwerken

U kunt bij HB Betonwerken terecht voor funderingen, betonvloeren en het afwerken (vlinderen) van betonvloeren. Voor vragen over sondering en funderingen kunt u op de website dit contactformulier invullen of ons bellen via 06-42379427. Wij zijn ook bereikbaar via de mail: info@hb-betonwerken.nl. Wij helpen u graag met het succesvol aanleggen van uw fundering!

Bellen WhatsApp Offerte Mailen