Wanneer is een tempex fundering nodig?

Tempex Fundering aanbrengen

Wanneer is een tempex fundering nodig?

Als een fundering onder een bouwwerk aangebracht moet worden, is een betonnen fundering vaak de eerst keuze. Maar soms is het aanbrengen van een andere soort fundering nodig om het gebouw vaste grond onder voeten te geven. Dat kan dus ook een tempex fundering zijn. Een tempex fundering wordt vaak gebruikt in situaties waarin traditionele betonnen funderingen niet geschikt zijn, of waar het gebruik van beton kostbaar of inefficiënt is. Wij geven u hier een aantal voorbeelden van situaties waarin een tempex fundering de beste keuze is

Wat is een tempex fundering?

Een tempex fundering, of EPS-fundering, is een alternatief voor een traditionele betonnen fundering. Tempex is een lichtgewicht en isolerend materiaal dat bestaat uit kleine bolletjes die aan elkaar zijn gelijmd. Bij een tempex fundering worden de tempex-platen op de bouwplaats op maat gesneden en op de juiste plek gelegd. Vervolgens worden er wapeningsstaven op geplaatst en wordt er beton over gestort om de fundering te verstevigen. Het resultaat is een stabiele, isolerende en lichtgewicht fundering die geschikt is voor lichtgewicht constructies.

Wanneer tempex fundering gebruiken?

  • Op zachte ondergrond: als de ondergrond waarop gebouwd wordt niet stabiel genoeg is voor een betonfundering, kan een tempex fundering uitkomst bieden op de zachte bodem.
  • Bij lage belasting: voor lichtgewicht constructies als tuinhuisjes, schuttingen, carports of een kleine aanbouw is een tempex fundering vaak voldoende.
  • Voor isolatie: tempex kan ook dienen als thermische isolatie onder een betonnen vloer of fundering. De tempex platen worden dan onder de betonconstructie geplaatst, waardoor warmteverlies via de vloer wordt verminderd. Dit verbetert uiteraard direct de energie-efficiëntie van het bouwwerk.
  • Fundering op lastig bereikbare plekken: soms is het moeilijk om beton te storten. Zoals wanneer de locatie niet goed bereikbaar is met een betonmixer. Een tempex fundering kan dan de oplossing zijn, omdat het materiaal met het geringe gewicht makkelijk kan worden vervoerd naar de juiste plek.

Let wel dat een tempex fundering niet altijd de beste keuze is en dat het raadzaam is om advies in te winnen bij een deskundige van HB Betonwerken, voordat u beslist welk type fundering het beste is voor uw specifieke bouwproject.

Meer weten over funderingen?

Wil u een tempex fundering laten aanbrengen of heeft u advies nodig over de beste fundering voor uw bouwproject? Neem dan contact met ons op via 06-42379427 en per mail via info@hb-betonwerken.nl.

Bellen WhatsApp Offerte Mailen