Waar op letten bij een betonvloer storten?

Betonvloer

Goed bij de basis beginnen

Wilt u een nieuwe betonvloer laten storten in uw woning of bedrijfspand? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten voordat u die betonvloer laat storten. Een betonvloer is namelijk niet zomaar even te verwijderen of te vervangen. Daarom moet alles vanaf de basis gewoon kloppen. Hieronder leest u waarop u mag/moet letten.

Dikte van de betonvloer bepalen

De minimale dikte van een betonvloer is 7 centimeter. Die dikte is nodig voor een constructief sterke betonvloer die niet scheurt. Deze 7 centimeter is inclusief wapening en ruimte voor vloerverwarming. Heeft u in uw pand een constructievloer met isolatie erop? Dan is een betonvloer van minimaal 9 centimeter dikte nodig. Deze dikte vermindert dan de kans op holle klanken.

Betonvloer om houten vloer te vervangen

Heeft u een oude(re) woning en wilt u daarin uw oude houten vloer laten vervangen door een betonvloer? Dan is de kans aanwezig dat onder die houten vloer een kruipruimte aanwezig is. Wilt u de betonvloer storten en de kruipruimte opvullen? Dan is het mogelijk om de kruipruimte te vullen met zand en isolatie en daarop de betonvloer te laten storten. Zo kunnen we dan een constructieve betonvloer en een woonbeton vloer in één maken. De minimale dikte van de vloer is 12 centimeter inclusief een dubbele wapening.

Wat weegt een betonvloer?

Een betonvloer van 7 cm heeft best een aardig gewicht. Zo’n vloer weegt ongeveer 170 kilogram per vierkante meter. Dat is niet gering. Een betonvloer van 9 centimeter weegt dan al snel 219 kg per vierkante meter. En een betonvloer van 12 cm weegt maar liefst 292 kg per vierkante meter. Dat is een nieuw gebouwde woning geen enkel probleem. Maar houdt er rekening mee dat een betonvloer met een dergelijk gewicht op een etage wel eens te zwaar zou kunnen zijn.

Let op: beton is een natuurproduct

Opgelet: beton is een natuurproduct en kan dus gaan werken onder invloed van temperatuurverschillen en luchtvochtigheid. Een betonvloer binnen storten kan eigenlijk altijd gedaan worden. Maar buiten zijn we van het weer afhankelijk. Beton kan namelijk uitzetten en krimpen. En omdat beton verre van elastisch is, kan de vloer dan gaan scheuren. Dat is op termijn geen groot probleem, het geeft de vloer karakter. Maar het is niet de bedoeling dat een betonvloer al binnen een jaar scheuren vertoont.

Betonvloer is niet onderhoudsvrij

Ook goed om te weten is dat een betonvloer maar weinig onderhoud nodig heeft. Maar weet dat deze niet onderhoudsvrij is. Hij is voor ongeveer 85% vuil- en vochtafstotend. Het is dus raadzaam om uw betonvloer te laten impregneren om hem tot 95% bescherming te geven.

Betonvloer laten storten?

Betonvloer storten? Bel ons op 06-42379427 of mail ons op info@hb-betonwerken.nl om een afspraak te maken.

Bellen WhatsApp Offerte Mailen