De toepassingen van beton in betonvloeren

Betonvloer en fundering

Duurzaam bouwmateriaal met vele toepassingen

Beton wordt veel gebruikt in diverse bouwprojecten, zowel particulier als commercieel. Dit materiaal wordt bijvoorbeeld toegepast op vloeren en vloerelementen zoals trappenhuizen. En dat is niet voor niets. Beton is namelijk een zeer duurzaam en hard bouwmateriaal met een relatief lage kostprijs. Bovendien is beton gemakkelijk te verwerken en voor tal van toepassingen te gebruiken, zoals bedrijfspanden, magazijnen, winkelvloeren en woningen. In deze blog vertelt HB Betonwerken u over vier verschillende toepassingen van betonvloeren. Lees verder!

1. Standaard fundering

Beton wordt natuurlijk vaak gebruikt voor standaard funderingen vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Een fundering maakt deel uit van een structureel systeem dat de bovenbouw van een gebouw ondersteunt en in de aarde verankerd. Dit gaat vaak samen met bijvoorbeeld balken of betonnen kolommen. Beton wordt hierbij vaak gebruikt om er een ruwe vloer mee te maken. Dat is een grof gestorte betonvloer met een ruwe afwerking. Deze vloeren zijn geschikt voor beganegrondvloeren, bovenverdiepingen, dakvloeren, maar ook buitenvloeren.

2. Een fijne vloer

Met een fijne betonvloer wordt een betonvloer bedoeld die door de samenstelling van het beton een fijne structuur heeft. Binnenvloeren worden vaak gemaakt van dit type beton. Denk bijvoorbeeld aan betonvloeren voor:

  • Huizen
  • Schuren
  • Tuinhuizen
  • Winkels
  • Kantoren

3. Extra ‘vloeibare’ vloeren

Extra vloeibaar beton heeft een nog fijnere structuur dan fijn beton, doordat er een stofje aan is toegevoegd dat extra vloeiende eigenschappen geeft. Dit gaat echter nooit ten koste van de sterkte of kwaliteit van het beton. Vloeibaar beton kan gemakkelijker naar bepaalde delen van een vloer of een muur stromen waar dikker beton moeilijker te bereiken is. Zo kunnen alle naden en gaten goed worden afgesloten met behulp van het extra vloeibare beton.

4. Gevlinderd beton

Het vloeroppervlak is nog steeds ruw na het storten van ieder soort beton. Daarom dient het mechanisch te worden afgevlakt met een speciale machine die over het beton wordt bewogen. Dit noemen we vlinderen. Het vlinderen geeft het beton een compacte en karakteristieke wolkachtige structuur. Na het egaliseren is de betonvloer ook beter gedicht. Eenmaal vlinderen is vaak niet genoeg om de vloer helemaal strak te krijgen. Een vers verharde betonvloer moet daarom meerdere keren worden gepolijst voordat deze zijn definitieve glans kan krijgen.

Daar houdt het niet bij op!

Zo zijn er nog heel wat andere toepassingen van beton en betonvloeren, waar we u graag meer over vertellen. Heeft u bijvoorbeeld ooit gehoord van snelhardend beton? Dit kan binnen één dag worden gestort en afgewerkt, zodat u de volgende dag weer verder kunt met uw werkzaamheden. Meer weten? Neem gerust contact met ons op door 06-42379427 te bellen. U kunt ons altijd mailen via info@hb-betonwerken.nl.

Bellen WhatsApp Offerte Mailen